Clicky

NemHandel

Handlen med offentlige institutioner går gennem Netic

Vi oplever Netic som en yderst professionel leverandør. De har stor forstand på sikkerhed og er meget procesorienterede, forstået på den måde, at de er 100 % alignede med ITIL. Vi taler samme sprog, og det er meget vigtigt i et differentieret og komplekst driftsmiljø, som vores.

De danske offentlige institutioner, lige fra børnehaver til ministerier, er Danmarks største indkøber af varer og tjenesteydelser. Derfor modtager og sender det offentlige hver dag tusindvis af fakturaer, kreditnotaer, kvitteringer og rykkere. Den dokumentudveksling foregår elektronisk – nærmere betegnet på platformen NemHandel.

I Danmark kan man ganske enkelt ikke handle med disse institutioner, uden at sende fakturaer gennem NemHandel. Dette er fastslået af to bekendtgørelser, der også fastlægger standarden for denne elektroniske dokumentudveksling.

NemHandel bliver forvaltet af Erhvervsstyrelsen, og Netic har varetaget en stor del af driften af NemHandels serverinfrastruktur siden 2010, hvor man vandt opgaven via udbud.

ITIL og sikkerhed i højsædet

Mads Parby, Specialkonsulent i Erhvervsstyrelsen fortæller: ”Samarbejdet med Netic er en del af et trepartssamarbejde, mellem os selv, Netic og en applikationsleverandør, der har leveret de applikationer, som NemHandel kører i. Vi oplever Netic som en yderst professionel leverandør. De har stor forstand på sikkerhed og er meget procesorienterede, forstået på den måde, at de er 100 % alignede med ITIL. Vi taler samme sprog, og det er meget vigtigt i et differentieret og komplekst driftsmiljø, som vores”.

At set-uppet fungerer fik man for nyligt at slagkraftigt bevis for. Et sikkerhedsbrud blev fanget af Netics overvågning af serverne. ”Det håndterede de virkeligt godt,” fortæller Mads Parby. ”Netics overvågning fangede hurtigt bruddet derefter kunne vi arbejde om at løse problemet. Efterfølgende har de så testet sikkerheden i systemerne og strammet nogle procedurer. Vi er meget tilfredse.

Det rette miks af public og private cloud

Generelt har Statens IT den holdning, at alle services så vidt muligt skal køre på Statens egen infrastruktur. I tilfældet NemHandel var der dog en yderst positiv business case på brugen af public cloud – altså en offentlig cloud tjeneste – i NemHandels tilfælde Amazon.

Mads Parby er derfor også glad for Netics rolle som såkaldt Single-Point-of-Contact på driftsmiljøet omkring NemHandel: ”NemHandels infrastruktur er spredt mellem public og private cloud. Noget ligger hos Amazon, og noget ligger hos Netic. Netic er vores kontaktled – også til Amazon, og det har fungeret rigtigt godt og sparer os for både tid og ressourcer at vi kan nøjes med at have kontakten til en leverandør.

I et enkelt tilfælde har NemHandel valgt at flytte driften af en service fra Amazons servere til Netics, da man valgte at flytte Fakturablanketten fra Amazon til Netic.

Mads Parby fortæller: ”Skiftet af infrastrukturen bag Fakturablanketten har fungeret rigtigt godt. Det er den samme projektleder hos Netic, som jeg har samarbejdet med i 4 år. Det har vi været glade for.